Ο κροκοδειλάκιας με το όνομα Croc θα μπορούσε κάλλιστα να συμπληρώνει τα 3D platformers του Nintendo 64 την δεκαετία του 90, αλλά με την Argonaut Software να τα έχει σπάσει με τη Nintendo μερικά χρόνια πριν, κατέληξε σε αντίπαλες πλατφόρμες (PC, Sega Saturn και PS1). Το Croc: Legend of the Gobbos κατέληξε να σημειώνει την μεγαλύτερη επιτυχία στο πρώτο PlayStation το 1997 πουλώντας πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα και φτιάχνοντας κατά κάποιον τρόπο μία άτυπη μασκότ για εκείνη την εποχή. Ναι, προφανώς δεν κατάφερε να κοντράρει ποτέ τους Crash Bandicoot ή Spyro The Dragon, αλλά λίγο οι χρωματιστοί κόσμοι, το πεταχτό του δόντι και λίγο η κολλητική μουσική, όλα αυτά συνέθεσαν στο να το θυμάται το εν λόγω παιχνίδι το κοινό ως μία γλυκιά retrο εμπειρία.

Για να είμαστε και εμείς κατά κάποιον τρόπο σωστοί, επιλέξαμε να τεστάρουμε τις δυνατότητες του Croc: Legend of the Gobbos Remastered κρατώντας στα χέρια μας ένα χειριστήριο της οικογένειας PlayStation και συγκεκριμένα το DualSense 5. Σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του αυθεντικού τίτλου της Argonaut Software δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα remaster αυτού του παιχνιδιού τρέχει άψογα στο PlayStation 5. Το Croc μοιάζει ανανεωμένο, με υψηλότερη ανάλυση και έντονα χρώματα που προσφέρουν πολλά στην τελική εμπειρία του παίκτη με αυτό που παρακολουθεί μπροστά του. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να αλλάξουμε τα γραφικά από νέα οπτική σε παλιά έκδοση, ενώ μέσα από το κεντρικό μενού μας δίνεται η δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε ακόμη περισσότερο το οπτικό αποτέλεσμα. Για τους hardcore υπάρχουν προφανώς και τα κατάλληλα φίλτρα, όπως π.χ. το CRT filter, ενώ το soundtrack μοιάζει αναβαθμισμένο στα αυτιά μας, με κάποια μουσικά κομμάτια να κολλάνε στο μυαλό μας ακόμη και σήμερα. Μπορεί οι χρήστες να μην πάθουν ένα σοκ τύπου Spyro Reignited Trilogy που αποτελούσαν ολικά remakes, αλλά οι παλιές περιπέτειες του Croc έχουν βοηθηθεί πάρα πολύ από το φετινό πεντακάθαρο remaster.

Τα στοιχεία, βέβαια, που είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικά ώστε να μπορέσει να σταθεί ένα παιχνίδι της δεκαετίας του 90 στην σημερινή εποχή, είναι ο χειρισμός και η κάμερα. Εννοείται ότι οι Titanium Studios και Big Boat Interactive ανανέωσαν πλήρως την κάμερα και τον χειρισμό, οπότε οι βετεράνοι που βλέπουν ενδεχομένως ακόμη εφιάλτες από τα βαριά tank controls της εποχής που δεν είχαν μοντέρνα υποστήριξη, μπορούν να αναθαρρήσουν. Σε αυτό το σημείο όμως, θα πούμε να μην πάρουν και πάρα πολύ αέρα, γιατί δυστυχώς κάπου εδώ σταματούν και οι quality of life ανανεώσεις. Το παιχνίδι έχει ακόμη την δυνατότητα να μας σπάσει τα νεύρα με τον άκρως τιμωρητικό του χαρακτήρα, αφού το παραμικρό λάθος σε θέμα timing και προσγείωσης τιμωρείται σκληρά. Oι κινήσεις του αγαπημένου κροκόδειλου, από το απλό πήδημα μέχρι το χτύπημα με την ουρά, είναι αναβαθμισμένοι συγκριτικά με τον αυθεντικό τίτλο, αλλά συνεχίζουν να αφήνουν περισσότερο βάρος στα δάχτυλα από αυτό που θα θέλαμε. Παρ’ όλο που οι 50+ πίστες που υπάρχουν δεν είναι μεγάλες σε διάρκεια, έχουν πολλά σημεία που καταλήγουν σε game over και άμα δεν γυρίσουμε σε συγκεκριμένες προηγούμενες πίστες όπου μπορούμε να φορτώσουμε ζωές, η επανεκκίνηση όλης της πίστας αποτελεί το πιο συνηθισμένο σενάριο. Αυτό το πράγμα μας επέστρεψε με αρνητικό τρόπο σε άλλες εποχές και σε κάποιες παθογένειες που θα θέλαμε να μην υπάρχουν, από την άλλη όμως, προσφέρει κυριολεκτικά την αυθεντική εμπειρία της εποχής. Το εντυπωσιακά γρήγορο loading βοηθάει προφανώς στο trial and error ύφος του Croc: Legend of the Gobbos, αλλά αυτό δε φτάνει ώστε να μην βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τρελοκομείο από τα νεύρα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε ότι η διάρκεια του παιχνιδιού στηρίζεται περισσότερο στην άδικη δυσκολία σε συγκεκριμένα σημεία και όχι στο πραγματικό περιεχόμενο του τίτλου. Το παιχνίδι δεν διαρκεί περισσότερο από 5 ώρες, ενδεχομένως να υπάρχουν και speedruns των μεγάλων κόσμων με κάτω από τρεις ώρες στο διαδίκτυο. Παρ’ό,τι υπάρχει ο κλασικός πλουραλισμός στο art style των διαφορετικών περιοχών (χιόνι, έρημος, σκοτάδι κτλ.), οι πίστες μοιάζουν λίγο άδειες και μικρές σε διάρκεια, στηριζόμενες σε πολύ συγκεκριμένα δύσκολα σημεία. Όποιος θέλει όμως να βρει και να ξεκλειδώσει κρυφές πίστες και κρυφά collectibles (πράγμα λογικό σε 3D platformer τύπου collectathlon) τότε η διάρκεια ξεπερνάει πανεύκολα τις δέκα ώρες. Για όσους επιλέξουν απλώς να απολαύσουν το ταξίδι και δεν τους ενδιαφέρουν τα achievements του PlayStation 5, υπάρχουν cheat codes που προσφέρουν απεριόριστες ζωές, level select και διάφορα άλλα κόλπα.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι το παιχνίδι προσφέρει εξαιρετικό επιπρόσθετο υλικό, για εκείνους που αρέσκονται σε συνεντεύξεις, concept art, soundtrack και διάφορα άλλα καλούδια. Σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει σοβαρή δουλειά, με μοναδικό μελανό σημείο την έλλειψη υπότιτλων στα video interviews με τους ανθρώπους πίσω από την αυθεντική δημιουργία. Οι developers συμπεριέλαβαν μέχρι και κανονικές οδηγίες για το πώς να δημιουργήσει κάποιος έναν πλεκτό plushy Croc, βήμα-βήμα με εικόνες και οδηγίες! Η Crocipedia αποτελεί όντως ένα είδος wikipedia όχι μόνο για τους fans του Croc, αλλά και για τους λάτρεις των ιστοριών που βρίσκονται πίσω από την γέννηση ενός διασκεδαστικού gaming franchise.
Το Croc: Legend of the Gobbos Remastered μπορεί να μην κατάφερε να πετάξει από πάνω του όλες τις παιδικές ασθένειες της αυθεντικής έκδοσης, αλλά ας μην γελιόμαστε, η φετινή έκδοση αποτελεί μονόδρομο για όσους θέλουν είτε να γνωρίσουν για πρώτη φορά τον Croc, είτε να θυμηθούν απλώς τα παλιά. Προφανώς και όλοι μας προτιμούμε ολικά remakes που χρησιμοποιούν προς όφελος του τίτλου όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες των μοντέρνων συστημάτων, αλλά ακόμη και ένα ταπεινό remaster μπορεί να κάνει θαύματα ώστε να επαναφέρει τα 3D platformers μίας δύσκολης εποχής στο σήμερα. Με αυτά που είδαμε, θα θέλαμε σίγουρα να δούμε και το sequel εκμοντερνισμένο και γιατί όχι, την ολοκλήρωση του ακυρωμένου Croc 3 ως μοντέρνο βιντεοπαιχνίδι για τα νέα μας συστήματα. Όταν ένα remaster μας κάνει να νιώθουμε έτσι μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης μαζί του, αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα έγιναν σωστά και με επιτυχία. Με κάποιες αλλαγές στα προβληματικά του σημεία και με περισσότερες δόσεις ανανέωσης σε καίρια θέματα που κρατούν τον τίτλο πίσω, ο Croc αξίζει να κάνει το ολοκληρωμένο άλμα στη σύγχρονη εποχή.
Δεν χάνεται: Ο Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζει το κόμικ «The Κόπανοι» στις 17 Μαϊου
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity